Officiële inschrijving levenloos geboren kind
In september 2018 bij de komst van mijn stilgeboren kleinzoon, kwam ik erachter dat men het kindje niet officieel in de gemeentelijke basisregistratie kon laten inschrijven.
Hoe pijnlijk moet het voor alle ouders die een levenloos kindje kregen zijn geweest, waar geen officiële erkenning voor was!? En ook al draag je je kindje voor altijd in je hart met je mee, dan nog kan het wenselijk zijn als zijn naam geregistreerd staat. Dat je niet alleen maar gevoelsmatig maar ook officieel kan aanduiden dat je (de) vader en moeder bent. Sinds februari 2019 is deze wet veranderd en is er een officiële inschrijving in de gemeentelijke basisregistratie mogelijk. Dit kwam tot stand door een petitie van ouders die het als een groot emotioneel gemis zagen en het als feitelijk onjuist ervoeren, dat hun levenloos geboren kind niet in de basisadministratie voortkwam. Gelukkig kan de inschrijving voor iedereen die dat wenst met terugwerkende kracht plaatsvinden.
Je eigen kind niet overleven lijkt me het ergste dat je als ouders kan overkomen. En dan krijg je ook nog eens te maken met een thema waar men niet snel over praat. Ondanks dat er naast het verdriet ook mooie, dierbare momenten zijn is de dood vaak een beladen thema. Door er openlijk over te schrijven, te praten en er iets mee te doen hoop ik een stukje van die beladenheid weg te kunnen nemen.
Sterrenkind, vlinderkind, engeltje
Voor een overleden kindje worden verschillende woorden gebruikt. Een ervan is sterrenkind. De symboliek erachter vind ik mooi. Uiteraard is mijn stilgeboren kleinzoon geen ster, maar valt de avond en is er een mooie sterrenhemel te zien, dan zoek ik naar de ster die het meest fonkelt. Voor mij is zo'n fonkelende ster een krachtig symbool. Tenslotte schittert mijn kleine prins in mijn hart, gedachten en herinnering voort.
Voor ouders van een sterrenkind was er nog geen officiële benaming. Best wel raar aangezien er wel benamingen zijn voor kinderen van overleden ouders (wees) en voor een man of vrouw die zijn partner verliest (weduwnaar of weduwe). Het was Selahattin Koçak die er achteraan ging en het woord ´sterrenouder´ bedacht én het in de Dikke van Dale kreeg. Het woord ontstond door zijn zoektocht naar een woord voor zijn eigen situatie. In 2017 is het woord sterrenouder dan ook als officiële benaming in het woordenboek opgenomen, als benaming voor ouders van een overleden kindje.
Vlinderkind
Ook het woord vlinderkind wordt weleens gebruikt. Net als sterrenkind heeft dit woord voor mij een mooie, krachtige, symbolische betekenis. De rups die verdwijnt maar niet sterft en transformeert in een prachtige, mooie vlinder, symboliseert ook hier weer, tenminste voor mij dan, het voortleven van mijn stilgeboren kleinzoon.
Engeltje
En dan heb je ook nog de benaming engeltjes. Soms lees je wel eens ´er is een lief, klein engeltje geboren´ Helaas gaat het ook hier over een kindje dat tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gestorven is.